آمونیاک گاز بیرنگی است که دارای بویی تند و مشخصه و دانسیته آن نسبت به هوا در حدود597/.است. این گاز در دمای 79- درجه سانتیگراد، وزن مخصوصی برابر 807/0 دارد، در 7/77-درجه سانتیگراد منجمد میشود و دمای جوش آن در حدود 4/33 - درجه سانتیگراد است.
یکی از موارد کاربرد آمونیاک در تهیه اوره است به همین دلیل اکثراً در مجاورت واحدهای پتروشیمی تولید کننده آمونیاک، واحد اوره سازی نیز احداث میشود.
آمونیاک در طبیعت تقریبا تنها به شکل نمکهای آمونیوم یافت می شود آمونیاک در ابتدا با تجزیه ترکیبات آلی حاوی نیتروژن و یا از آتشفشانهای فعال بدست می آمد کلرید آمونیوم می تواند درلبه دهانه های آتشفشان رسوب کند یا در بستر های زغالی روباز یافت می شود که این مطلب 900 سال قبل از میلاد توسط ایرانیان گزارش شده است آمونیاک و محصولات حاصل از اکسیداسیون از ترکیبات نیتروژن بخارآب موجود در جو به وجود می آیند این تر کیبات توسط دود کش های کارخانجات و اتومبیل ها نیز تولید می شوند.
در منطقه خاورمیانه کشورهای عربستان و کویت و عراق (تا قبل از جنگ) واحدهای تولیدی آمونیاک و اوره دارند. البته اکثر کشورهایی که دارای منابع گازی هستند.
واحدهایی نیز جهت تولید اوره آمونیاک دارند اما به دلیل ظرفیت پایین تولیدی آنها در همان کشورها به مصرف میرسد. تولید کشورهای اروپایی و امریکای شمالی به دلیل هزینه زیاد اکثر واحدهای تولید اوره و یا آمونیاک یا تعطیل شده و یا به تدریج از سرویس خارج میشوند، به همین دلیل ایجاد این واحدها در کشورهای آسیایی و منطقه خاورمیانه طی سالهای گذشته رشد کرده است.
مصارف عمده آمونیاک در تولید اوره است اما در صنایع دیگری نظیر جایگزینی در مواد سردکننده در یخچالها و تجهیزات سرمایی نیز کاربرد دارد. اوره نیز در کشاورزی به عنوان کود ازته مصرف دارد.
1 – 1 ) تاریخچه:
نام آمونیاک مشتق شده از کلمه Salammoniacum است مصریان باستان آن را به نام Slammoniac می شناختند و اعراب به آن نام آمونیوم را دادند آمونیاک آزادنخستین بار توسطJ.Priestley در سال 1777 تهیه شده در سال 1784 دانشمندی به نامC.L.Berthollet آمونیاک را تر کیبات عناصر هیدروژن برای اولین بار تهیه کرد و در سال 1809 توسطW.Henry نسبتهای مصرفی هیدروژن و نیتروزن در سنتز آمونیاک فرمول را برای آن محاسبه کرد بعد از مدتی ارزش کود های معدنی به اثبات رسید و این امر باعث افزایش بسیار زیادی در مصرف کود معدنی شد یکی از اجزا اصلی این کود ها نیتروژن است در اواخر قرن19 آمونیاک از کارخانه های تولید کک و نیز فرایند گازی کردن زغال سنگ در فرایند تقطیر تخریبی زغال سنگ بدست آمد.
بعد از مدتی هر دو منبع برای کود های معدنی با محدودیت روبرو شدند و رو به اتمام رفتند بنابراین تولید کنندگان مجبور شدند رسوبا ت شوره در شیلی استفاده کنند نخستین کارخاه تولی امونیاک از طریق بوش هابر در سال 1913 به راه افتاد این کارخانه نماینده نخستین فرایند علمی سنتر امونیاک از عناصر تشکیل دهنده است بود بعد از کارخانه ذکر شده کارخانه ها ی دیگر یکی پس از دیگری به راه افتاد و جایگزین استفاده از شوره شیلی برای تولید تر کیبات آمونیوم شدند امروزه آمونیاک به صورت انبوه در صنایع شیمیایی تولید می شود.
1 – 2 ) خواص آمونیاک:
1 – 2 – 1) خواص فیزیکی
خواص ملکولی:مطابق با بارهای هسته، اتم نیتروژن هفت پوسته الکترونیکی دارد یک جفت الکترون در لایه1S قرار دارد و پنچ الکترون در 4 اربیتال لایه دوم قرار دارند یک جفت الکترون در لایه2S و3 الکترون در اربیتالها ی قرار دارند 3 الکترونی که جفت نشده اند می توانند با الکترون جفت نشده لایه 1S در3 اتم هیدروژن تشکیل پیوند بدهند. به این ترتیب3 لایه نیمه پردر اتم نیتروژن پرخواهد شد و اکتا خواهد شد.
شکل اتم به صورت هرم چهار وجهی منتظم خواهد بود که N در یک راس آنH ها در رئوس دیگر قرار دارند زاویه پیوند N-H-N در حدود 107 درجه است آمونیاک مایع توانایی حل بسیاری ازمواد را دارد .
1 – 2 – 2 ) خواص شیمیایی
آمونیاک در دمای معمول نسبتا پایدار است اما در دماهای بالاتر هیدروژن ونیتروژن تجزیه شده نرخ تجزیه یا تغییر طبیعت سطحی که گاز با آن بر خورد می کند متفاوت خواهد بود به طوریکه شیشه بسیار غیر فعال است چینی و سنگ پا به وضوح اثر شتاب دهند ه ای دارند و فلزات مثل آهن نیکل روی و اورنیوم حتی بیشتر از چینی و سنگ پا تجزیه را سرعت می بخشد در فشار های اتمسفری تجزیه آمونیاک در دمای حدود تجزیه کامل خواهد شد.
آمونیاک با طیف وسیعی از تر کیبات واکنش می دهد اکسید اسیون آمونیاک در دماهای بالا یکی از واکنشهای مهم است که تولید آب نیتروژن می کند آمونیاک به صورت گازی زمانی که تا دمای های بالا گرم شود توسط بسیاری از اکسید کنند ه ها که دارای فلزات با فعالیت کم هستند به نیتروژن و آب اکسید می شود به
شامل 5 فصل
فصل اول جداسازی آمونیاک از پسابهای صنعتی
فصل دوم آلودگی زیست محیطی آمونیاک
فصل سوم روشهای جداسازی آمونیاک
فصل چهارم شبیه سازی واحد دفع آمونیاک
فصل پنجم مقایسه ونتیجه گیری
شامل 500 صفحه فایل word قابل ویرایش
دانلود پروژه جداسازی آمونیاک از پسابهای صنعتی