خط یکی از قدیمی ترین وسایل ارتباطی میان انسان ها بوده است که قدیمیترین نوع آن خط صوری است که به شکل اشکال محیط پیرامون بر روی دیواره غارها و صخره ها و سایر دیواره های سنگی حک میشده است. با پیشرفت زمان و بشر شکل خط نیز متغیر گردید و خط هایی مانند خط میخی و امثال آن اختراع شد. که با ادامه این روند و متمدن تر شدن انسان ها خط و نگارش آن و نیز وسایل نگارش خط نیز متحول گردید و خط هایی با اشکال و خصوصیات مختلف و ملیت و قومیت های گوناگون ابداع شد. در کنار این تغییر و تحولات فن نگارش و ابداع خط به هنری درخور تشویق و تمجید گشت و یکی از عوامل ایجاد شغل برای انسان ها گشت و یکی از عوامل حیاتی ارتباط میان جوامع بشری گشت.
این مقاله به انواع و اقسام خطوط ایرانی و اسلامی و تارخ پیدایش آنها (نسخ، ثلث، رقاع، ریحان، محقق، توتیع، کوفی، سطر نجیلی، و... تعلیق، نستعلیق و شکسته نستعلیق) ، اساتید و مخترعین خط ایرانی و اسلامی (حامد آلامدی، هاشم محمد بغدادی، احمد نجفی زنجانی،ابن مقله، سلطان على مشهدى، شاه محمود نیشابوری، سلطان محمد خندان، بابا شاه تربتی، پیرمحمد شاگرد میرعلی، سید احمد مشهدی، محمود سیاوشانی، شیخ مرشدالدین شیرازی و...)، گفت وگو بابهرام سالکى کاتب قرآن عقیق و ریحان، گونه های مختلف خوشنویسی، و دیگر مطالب پیرامون خط و خوشنویسی اشاره دارد.
فهرست مطالب :
خط نسخ، خط در دوره ی اسلامی، گفت وگو بابهرام سالکى کاتب قرآن عقیق و ریحان، خط ثلث، خط و خوشنویسی، سیر تکاملى خوشنویسى در ایران، انواع خط، خطوط ایرانی، سایر خطوط، ابزار خوشنویسی و گونه های مختلف خوشنویسی.
(45 صفحه)
دانلود تاریخچه خطوط ایرانی و اسلامی