مشخصات این فایل
عنوان: کاربردهای مواد نانو
فرمت فایل : word( قابل ویرایش)
تعداد اسلاید: 45
این مقاله درمورد کاربردهای مواد نانو می باشد.
بخشی از تیترها به همراه مختصری از توضیحات هر تیتر از مقاله کاربردهای مواد نانو
پوشش کاشتنیها
رویکرد جدید، برای افزایش طول عمر کاشتنی، پوشش دادن نانوساختاری سطوح کاشتنیها میباشد.
مواد زیستسازگار نانوساختار نسبت به نوع ماکروساختار آن عملکرد زیستی بهتری نشان میدهند. ِنانومواد استفاده شده در پوششدهی کاشتنیها میتوانند باعث افزایش زیستسازگاری، چسبندگی، ماندگاری و دوام آنها شوند. کاشتنیهای دندانی و ارتوپدی چندین سالی است که به کار برده میشوند. (از ذرات هیدروکسی آپاتیت (HAP ) برای پوشش کاشتنیهای hip که در سال 1960 میلادی مطرح شده و امروزه کاربرد زیادی در بدن دارد استفاده میشود. این ذرات علاوه بر پوشش کاشتنی hip، در پیچهای فلزی نیز استفاده میشوند
(نانومواد دیگری همانند پلی وینیل الکل (PVA) (به عنوان پوششدهنده و کاشتنی در رگهای خونی در قلب مصنوعی، پیوند عروق و کاتترها و به عنوان پخشکنندة لختههای خونی و جلوگیری از شکلگیری آنها)، کیتوسان و دکستران در نانوذرات مغناطیسی (برای جداسازی یا از بین بردن سلولهای سرطانی و میکروارگانیسمها) امروزه مورد تحقیق و مطالعه زیادی قرار گرفتهاند
الف) پوشش نانوساختار الماس آلیاژهای Co-Cr برای اتصالات و پلیاتیلنها با وزن مولکولی بالا در حفرات به کار میروند، اما مشکل اینجاست که آلیاژهای کبالت زیستسازگاری مناسبی با بدن ندارند و پلیاتیلن با وزن مولکولی بالا نیز به علت سایش بالا و شلشدن برای بدن مناسب نمیباشد. تیتانیوم به عنوان یک جایگزین دارای زیستسازگاری .....(ادامه دارد)
تأثیر فناورینانو بر صنایع داروسازی
در سال 2000، شرکت داروسازی Elan از طرف سازمان دارو و غذای آمریکا تأییدیه فناوری تولید نانوبلورهای خود را با انجام فرمولاسیون مجدد داروی Rampune® یا سیرولیموس به دست آورد. این فرمولاسیون جدید با کاهش اندازة ذرات به زیر 200 نانومتر توانست مشکل حلالیت خیلی پایین دارو را حل کند. شاید مهمترین مزیت این فرمولاسیون جدید افزایش زمان نگهداری آن نسبت به محصول قدیمی میباشد. علاوه بر مثال فوق موارد دیگری را نیز جزء مزایای استفاده از فناوری نانو در داروسازی ذکر کردهاند:
افزایش حلالیت: از مزایای عمدة سیستمهای دارورسانی مبتنی بر نانو، تاثیر سریع آنهاست. این مسئله تاحدودی مربوط به فناوریهای کپسولهکردن و به دنبال آن افزایش سرعت انحلال ماده در مایعات بدن است. در همین راستا میتوان به این نکته اشاره کرد که ذرات 10 میکرونی سطحی معادل 2 تا 5 مترمربع به ازای هرگرم دارا میباشند در حالی که نانوذرات 3 تا 5نانومتری دارای سطحی معادل 400 تا 500 مترمربع به ازای هرگرم میباشند. شرکت داروسازی Elan روش روکشدهی پیشرفتهای را دارا میباشد که از کنترل گستردهای بر روی .....(ادامه دارد)
1. بستهبندی و سلامت مواد غذایی
پیشرفت در بسته بندی هوشمند برای افزایش عمر مفید محصولات غذایی، هدف بسیاری از شرکتهاست. این سیستمهای بستهبندی قادر خواهند بود پارگیها و سوراخهای کوچک را با توجه به شرایط محیطی (مانند تغییرات دما و رطوبت) ترمیم و مصرف کننده را از فساد ماده غذایی آگاه سازند. فناورینانو میتواند در مواردی مانند افزایش مقاومت به نفوذ در پوششها، افزایش ویژگیهای دیواره (مکانیکی، حرارتی، شیمیایی ومیکروبی)، افزایش مقاومت در برابر گرما، گسترش ضد میکروبهای فعال و سطوح ضد قارچ کارساز باشد.
چشم اندازهای مالی فناورینانو، صنایع بستهبندی را پررونق نشان میدهد. سهم بازار این صنعت در حال حاضر حدود 1.1 میلیارد دلار است و پیشبینی میشود تا سال 2010 به 7.3 میلیارد دلار آمریکا برسد. با این وجود، صنعت بستهبندی هوشمند از آنچه پیشبینی شده بود جلوتر رفته و نشانههای تکامل آن به خوبی پیداست. تحقیقات سازمان مالی Frost and Sullivan نشان داد که علاقه مشتریان به مواد غذایی سالم و تازه در بستهبندیهای مناسب، موجب پیشرفت این صنعت شده است. سازمان های زیادی وجود دارند که در زمینه سیستمهای بستهبندی هوشمند فعالیت میکنند، ازجمله شرکت تولیدکننده مواد غذایی Kraft که با همکاری دانشگاه راتگرز در حال فعالیت روی پروژه زبان الکترونیکی (electronic tongue) است تا آن را به بستهبندیها اضافه کند. این نوع بستهبندی شامل رشتهای از نانوحسگرهاست که نسبت به گازهایی که از مواد غذایی آزاد و موجب فساد آنها میشوند، به شدت .....(ادامه دارد)
فراوری مواد غذایی
فناورینانو علاوه بر بستهبندی، تأثیر زیادی روی گسترش مواد غذایی کاربردی و تعاملی دارد؛ موادی که به نیازهای بدن پاسخ داده، میتوانند در رسانش مواد غذایی مؤثر باشند. گروههای تحقیقاتی مختلفی در حال کار روی ساخت مواد غذایی جدید بر اساس تقاضا هستند. این مواد به صورت غیر فعال در بدن باقی میمانند و مواد غذایی را در صورت نیاز به سلولها میرسانند. عنصر کلیدی این بخش، توسعه نانوکپسولهایی است که با استفاده از آنها در مواد غذایی میتوان کار رسانش را به خوبی انجام داد. از پیشرفتهای دیگر در فرآوری مواد غذایی، افزودن نانوذرات به مواد خوراکی برای افزایش جذب آنها در بدن است.
یکی از بهترین نانواییها در غرب استرالیا در استفاده از نانوکپسولهایی که شامل روغن ماهی تن (منبع غنی از اسیدهای چرب امگا 3) بودهاند؛ موفق بوده است. این مرکز از نانوکپسولها در پرفروشترین نوع نان خود به نامtip-top استفاده میکند و این ذرات فقط هنگامی باز و شکسته میشوند که وارد معده شوند، به این ترتیب از مزه ناخوشایند روغن ماهی جلوگیری میشود.
شرکت Nutralease در رژیم اشغالگر قدس، از فناوری ساختارهای مایع خودآرای نانومقیاس (NSSL) برای رسانش مواد غذایی استفاده میکند. این ذرات به شکل مایسل (کرههای توخالی که از چربی ساخته شده و درون آن آب است) با قطر حدود 30 نانومتر هستند. .....(ادامه دارد)
جمع بندی
امروزه بسیاری از کشورهای جهان به توانایی فناورینانو در صنایع غذایی پی بردهاندو در حال سرمایهگذاری قابلتوجهی در این راه هستند. مؤسسه استاندارد موادغذایی انگلستان (FSA) تحقیقاتی برای دستیابی به توانایی استفاده از فناورینانو در غذا و مشخصاً بستهبندی موادغذایی ترتیب دادهاست. همزمان دولت این کشور نیز بودجه بیشتری برای تحقیق و توسعه در زمینه غذاهای کاربردی، سیستمهای رسانش موادغذایی و شیوههای بهینهسازی ظاهر غذا مانند رنگ، مزه و غلظت در نظرگرفته است.
با افزایش تأثیرات فناورینانو بر صنایعغذایی و ورود این محصولات به بازار مصرف، اهمیت سلامت این دسته از موادغذایی بیشتر مطرح میشود. این نیاز، پذیرش فناورینانو را در کاربردهای حسی، قویتر خواهد کرد، و از همین راه میتوان به سلامت موادغذایی پی برد. مانند نوعی فناوری که نزدیک بودن تاریخ انقضای موادغذایی را به خریداران و فروشندگان هشدار میدهد. پوششهای ضدمیکروبی جدید و کیفهای پلاستیکی دفعکننده آلودگی، پیشرفت چشمگیری در اطمینان از سلامت و امنیت غذاهای بستهبندی داشتهاند. اگرچه توجه زیادی به کاربرد فناورینانو در صنایعغذایی و محصولات موجود در بازار شدهاست، اما هنوز هم تواناییهای استخراج نشده بسیاری مانند آنچه قبلاً در بحث دستکاری ژنتیکی عنوان شد وجود دارد.
مؤسسه علوم و فناوری غذایی انگلستان، در گزارشی نشان داده است که دادههای مطمئن بیشتری مورد نیاز است تا بتوان نانوذرات را به .....(ادامه دارد)
بخشی از فهرست مطالب مقاله کاربردهای مواد نانو
نانومواد در پزشکی
1,1 ) نانوپلیمرها
1 ) فولرینها و نانولولهها
نانوذرات غیرآلی
) مواد کامپوزیتی و نانوالیافهای آلی
پوششدهی نانومواد در کاشت بافتها
پوشش کاشتنیها
پ) پوششدهی استنتها (Stents)
داربستهای تولید مجدد بافت
نانومواد در مواد کاشتنی ساختاری
مواد هوشمند (Intelligent materials)
نانوغذاهای ایمن و بیخطر
جمعبندی:
فاکتورهای مؤثر بر اکتشافات دارویی مبتنی بر فناوری نانو
تأثیر فناورینانو بر صنایع داروسازی
کاربردهای فناورینانو در صنعت مواد غذایی
1. بستهبندی و سلامت مواد غذایی
فراوری مواد غذایی
جمع بندی
منابع :
دانلود مقاله کاربردهای مواد نانو