مقدمه:
امروزه تعلیم و تربیت آدمی از دشوارترین، ظریف ترین وحساسترین کارهای آدمی هستند به ویژه نقش معلمان در این امر حساس ومهم بسیار سازنده و مؤثر می باشد. در جامعه اسلامی تحقق اهداف انقلاب اسلامی از بعد فرهنگی وتأمین استقلال اقتصادی، سیاسی و اجتماعی منوط به محو بی سوادی از جامعه می باشد. دوران تحصیل هر دانش آموز، دوران سرنوشت ساز وشخصیت ساز اوست.
برای ایجاد احساس شایستگی در دانش آموزان باید برنامه های آموزشگاه رابه گونه ای تربیت داد که بیشتر به موقعیت دانش آموز بینجامد نه به شکست آنان. یکی از وظایف مهم معلم واکنش مناسب آنان نسبت به موقعیت وشکست دانش آموزان است آنها باید موفقیت دانش آموزان را پاداش دهند وتشویق کنند. ولی در مقابل شکستهایشان نباید از خود واکنشی خشن بروز دهند. زیرا هر نشانه منفی از سوی معلم توسط دانش آموز به عنوان علامتی برای عدم شایستگی اش تعبیر خواهد شددر صورتی که موفقیت یا شکست واقعی منجر به احساس شایستگی یا عدم شایستگی در دانش آموز نمی شود.
امروزه یکی از شیوه های مبارزه با بیسوادی وجلوگیری از افزایش بی رویه بیسوادان در کشورها حل مسأله علل افت تحصیلی دانش آموزان می باشد.
موضوع تحقیق:
بررسی عوامل عفت تحصیلی دانش آموز دختر مدارس ابتدایی درگز
بیان مسأله:
چه رابطه ای بین عفت تحصیلی ومیزان تحصیلات والدین وجود دارد؟
وضعیت اجتماعی- اقتصادی خانواده چه رابطه ای با عفت تحصیلی دارد؟
رفتار پدر و مادر نزد فرزندان چه تأثیری بر تحصیل آنها دارد؟
تشویق و تنبیح چه تأثیری بر عفت تحصیلی دانش آموزدارد؟
معلمین چه رابطه ای با وضعیت تحصیلی دانش آموز دارد؟
اهداف:
1- شناسایی عواملی که موجب عفت تحصیلی میشود.
2- تعیین مشکلاتی که دانش آموزان با آنها دست و پنجه نرم می کنند.
3- ارائه راهکارهایی برای رفع غفت تحصیلی وفراهم آوردن زمینه برای پیشرفت دانش آموزان.
اهمیت وضرورت:
در حقیقت یکی از مسائل عمده آموزش و پرورش عفت تحصیلی می باشد که باعث به هدر رفتن سرمایه های مادی و معنوی دانش آموزان و جامعه می گردد. به علت عفت تحصیلی یقیناً زایعات اقتصادی بیشتری متحمل میشویم و خسارات مالی و اجتماعی هنگفتی به کشور اسلامیمان ایران وارد می نماید.
شایان ذکر است با کاهش میزان افت تحصیلی تا چه حد از هدر رفتن سرمایه های ملی این مرز و بوم جلوگیری به عمل آید و چه تعداد کلاس ومعلم بطور شایستگی مورد بهره برداری قرار می گیرد. نیز باید توجه کرد که کاهش میزان افت تحصیلی در اقتصاد خانواده نیز به طور جداگانه مؤثر واقع میشود.
علاوه بر اثرات اقتصادی افت تحصیلی بایدبه اثرات اجتماعی هم پرداخت. با توجه به اینکه دانش آموز در هر حال عضوی از این خانواده است شکست تحصیلی او در سایر افراد خانواده نیز مؤثر است و موجب سرخوردگی او و افراد خانواده نیز میشود که این موضوع در آینده فرد و نقش او در اجتماع آینده اثر خواهد داشت.
با توجه به اثرات اقتصادی، اجتماعی افت تحصیلی به لزوم بررسی همه جانبه ای در مسأله افت تحصیلی و عوامل مؤثر در آن وشناخت آن عوامل برای کاهش میزان افت تحصیلی وبالا بردن راندمان کار آموزش و پرورش ودانش آموزان وبه هدر رفتن منابع اقتصادی کشور و جلوگیری از اثرات مخرب اجتماعی آن پی برده و به ضرورت تحقیق در جامعه کنونی آگاهی می یابیم.
1- سرمد،زهره(مترجم)،روانشناسی تربیتی، تألیف فرد1 ج مکرانلر، دانشگاه تهران،1355،صفحه 321/304
فرضیه های تحقیق:
1- میزان تحصیلات والدین در افت تحصیلی مؤثر است.
2- فقر اقتصادی یکی از عوامل مهم افت تحصیلی می باشد.
3- افت تحصیلی با حجم ووسعت خانواده یک ارتباط مستقیم دارد.
4- نحوه تدریس معلمین نیز در افت تحصیلی تأثیر می گذارد.
5- میزان افت تحصیلی نزد دانش آموزانی که دوره آموزش پیش دبستانی را ندیده اند بیش از دانش آموزانی است که این دوره را دیده اند.
تعیین متغیرها:
متغیر مستقل: افت تحصیلی
متغیرات وابسته: میزان تحصیلات والدین، وضعیت اقتصادی خانواده، تعداد اعضای خانواده، نحوه تدریس معلمین.
تعاریف عملیاتی:
افت تحصیلی:
زمانی که فاصله قابل توجهی بین توان بالقوه و توان بالفعل فرد در فعالیتهای درسی وپیشرفت تحصیلی مشهود باشد. گرچه این تعریف می تواند همه کسانی را که تجدید یا مردود میشوند در بر گیرد اما مفهوم افت تحصیلی صرفاً در روفوزه گی خلاصه نمی شود و می تواند شامل هر دانش آموزی شود که اکتسابهای آموزشگاهی او کمتر از توان بالقوه وحد انتظار اوست!
شامل 42 صفحه word
دانلود مقاله بررسی علل افت تحصیلی دانش آموزان دختر و پسرابتدایی شهرستان شیروان و درگز