لینک پرداخت و دانلود *پایین مطلب*
فرمت فایل:Word (قابل ویرایش و آماده پرینت)
تعداد صفحه:18
فهرست مطالب:
نگاهی به کلیات طرح هدفمند کردن یارانه ها
جزئیات طرح هدفمند کردن یارانه ها
مقاله اول
مقاله دوم
هدفمندی یارانهها میتواند به صورت بالقوه منجر به کاهش فقر و نابرابری درآمدی در ایران گردد. با اجرای این طرح، تخمین زده میشود که به هر خانوار 5 نفره مشمول دریافت یارانه، سالانه مبلغی در حدود 1000 تا 2000 دلار پرداخت شود. این مبلغ برای آن دسته از خانوارهای ایرانی که درآمدشان پایینتر از میانه درآمدی قرار دارد (5 دهک پایین درآمدی)، مقدار قابلتوجهی به حساب میآید. برای فهم بهتر این مطلب، کافی است توجه کنیم که در سال 2007 میلادی (1386 شمسی)، متوسط درآمد سالانه یک خانواده 5 نفری متعلق به 5 دهک پایین درآمدی، 3800 دلار بوده است.
در 18 سال پیش (سال 1993میلادی)، حجم یارانههای انرژی در اقتصاد ایران، تقریبا یک و نیم برابر حجم یارانه مربوط به غذا و دارو بود؛ درحالی که هماکنون میزان یارانههای انرژی تقریبا معادل 15 برابر یارانه غذا و دارو تخمین زده میشود! در سال 1993، مقدار کل یارانه انواع انرژی در ایران، حدودا 5 میلیارد دلار و یارانه غذا و دارو تقریبا 2/3 میلیارد دلار بود. در حال حاضر، مقدار یارانه غذا و دارو تقریبا تغییر نکرده و بین 3 تا 4 میلیارد دلار باقی مانده؛ در حالی که میزان یارانه انرژی تقریبا 10 برابر شده و به حدود 50 میلیارد دلار رسیده است!
از طرف دیگر، دهکهای بالای درآمدی، به مراتب بیشتر از دهکهای پایین از یارانه انواع انرژی استفاده میکنند. همچنین باید توجه کنیم که افزایش یارانه انرژی در ایران، به گسترش آلودگی هوا و تخریب محیط زیست دامن زده است. به این ترتیب مشخص میشود که به چه دلیل در مورد اصلاح یارانههای انرژی در ایران اجماع نسبی وجود داشته و برنامه اصلاح یارانه حاملهای انرژی، جزو معدود برنامههای مشترک در دولتهای خاتمی و احمدینژاد بوده است.
{در مورد پرداخت برابر و با نابرابر یارانه نقدی به افراد مشمول یارانه، دو موضوع مهم مطرح میشود: اول اینکه آیا یارانه نقدی به همه خانوارها به طور برابر پرداخت شود یا به برخی خانوارها بیشتر و به برخی کمتر؟ دوم اینکه آیا پرداخت یارانه نقدی به اعضای هر خانواده به طور برابر صورت گیرد (پرداخت مبلغی یکسان به هر یک از اعضای خانواده) یا به طور نابرابر (مثلا پرداخت یارانه همه اعضای خانواده، به پدر، مادر و یا هر دوی آنها)؟
در مورد پرسش نخست، در صورتی که مکانیزم مناسبی برای شناخت خانوارهای فقیر وجود داشته باشد، پرداخت نابرابر یارانه نقدی (پرداخت صرفا به خانوارهای فقیر) توجیه پذیر است. یک مثال کمابیش کارآمد و کم خطا برای تعیین خانوارهای فقیر، به تعیین مکانهای جغرافیایی ای مربوط میشود که عمده ساکنانشان فقیر بوده {و در عین حال افراد غیر فقیر معمولا حاضر به سکونت در آن مکانها نیستند. در این حالت، در صورت تعیین مناسب مکانها، امکان تقلب در ارائه آمار مربوط به درآمد هر خانوار تا حد زیادی کاهش مییابد.
تحقیق درمورد جزئیات طرح هدفمند کردن یارانه ها