آنفولانزای مرغی چیست؟
در سال 1961 نوع خاصی از آنفولانزای تیپ A که نقشه ژنومی آن بصورت H5N1بود از پرندگان موجود در آفریقای جنوبی شناسایی شد. این سوش برای مرغها بسیار خطرناک بود ولی برای انسان بی خطر بود. این آنفولانزای مرغی انسانها را مبتلا نمی ساخت یا شاید اینطور تصور می شد.
در ماه May سال 1997 پزشکان و ویروس شناسان شاهد بروز یک طغیان آنفولانزایی بودند که خاطرات مربوط به اپیدمی آنفولانزای سال 1918 را در ذهن آنها تداعی می کرد. این سوش جدید از آنفولانزای تیپ A دارای نقشه ژنومی H5N1 بود و آنفولانزای مرغی یا آنفولانزای هنگ کنگی نام گرفت. اولین بیمار مبتلایی که در اثر این بیماری فوت کرد یک کودک سه ساله بود.
نکته عجیبی که همه دانشمندان ویروس شناس و پزشکان را متعجب ساخته بود، آن بود که ویروس در این کودک منجر به بروز بیماری شده است که قبلاً تصور می شد فقط پرندگان را مبتلا می سازد. در طول تاریخ بشری تا آن زمان هنوز چنین ویروسی از بدن انسان جدا نشده بود. این ویروس 15 نفر را مبتلا ساخت و آنها را کشت.
تنها راه انتقال این ویروس به انسان تماس مستقیم با پرنده مبتلا می باشد. در طی مطالعه ای که دانشگاه هنگ کنگ انجام داد مشخص شد که حدود 10 درصد از مرغهای عرضه شده در فروشگاههای هنگ کنگ به این ویروس مبتلا بوده اند. بعلاوه مشخص شد که ویروس آنفولانزای مرغی می تواند اردکها و غازها را نیز مبتلا سازد.
آیا آنفولانزای مرغی احتمال دارد که بصورت پاندمیک درآید؟
احتمالاً خیر. تنها زمانی پاندمی آنفولانزای مرغی می تواند ایجاد شود که ویروس آنفولانزای مرغی بتواند از یک انسان به انسان دیگر انتقال یابد. اگر چه تاکنون و بر اساس آنچه مشخص شده است، نتایج حاصله نمی تواند این احتماال را رد کند ولی مدرک مشخصی وجود ندارد که نشان دهد H5N1 می تواند از یک انسان به انسان دیگر منتقل شود.
اولین انسانی که بدلیل آنفولانزای مرغی جان باخت دارای تماس مستقیم با مرغها بود و بنابراین انتقال از مرغ به انسان قطعی است. در بدن فرد مبتلا بیشترآنتی بادیهای ضد H5N1 به اندازه کافی بالا نرفت تا بتواند بدن فرد بیمار را از خطر نجات دهد ولی هیچکدام از اعضای خانواده این کودک دارای آنتی بادی برضد H5N1 نبودند. بنابراین آنها نمی توانستند که از کودک مبتلا به ویروس آلوده شوند علیرغم آنکه گمان کرده می شد اولین مبتلایان باید اعضای خانواده خود را مبتلا کرده باشند. مطالعات بیشتر نشان داد که تنها یک نفر از 54 نفری که در سیستم درمانی با کودک در تماس بودند دارای آنتی بادی بر ضد H5N1 بوده و این فرد هیچگونه تماسی با مرغ یا خروس نداشت و این احتمال انتقال ویروس از انسان به انسان را مطرح می سازند ولی مدرک قطعی نیست.
شامل 8 صفحه word
دانلود مقاله آنفولانزای مرغی