فی گوو

مرجع دانلود فایل ,تحقیق , پروژه , پایان نامه , فایل فلش گوشی

فی گوو

مرجع دانلود فایل ,تحقیق , پروژه , پایان نامه , فایل فلش گوشی

دانلود مقاله ارزیابی دانش سازمانی با رویکرد تحلیل سلسله مراتبی گروهی

اختصاصی از فی گوو دانلود مقاله ارزیابی دانش سازمانی با رویکرد تحلیل سلسله مراتبی گروهی دانلود با لینک مستقیم و پر سرعت .

 

مقدمه

 

پیشرفت و توسعه سریع اینترنت و تکنولوژی اطلاعات، جهان را به سمت عصر اقتصاد نوین پیش می برد. کولین (2002) عنوان کرد که ایجاد ارزش تجاری عمدتاً از دارایی های ناملموس نظیر دانش ناشی می شود. بعلاوه با انقلاب تکنولوژی اطلاعات و پیشرفت اینترنت، ارزش دارایی های دانشی به شدت افزایش یافته است. با ورود به عصر رقابت، استفاده از تکنولوژی اطلاعات برای ذخیره دانش جوهری در جهت افزایش رقابت پذیری آغاز شد (Turban et al., 2002). از آنجایی که دانش در کسب مزیت رقابتی یک کسب و کار، عنصری حیاتی است (Sang and Hong, 2002)، کسب و کارها بایستی دانش را به عنوان یک منبع اساسی در نظر گرفته و آن را خردمندانه بکار ببرند (Lin and Tseng, 2005, 208-222).
در دنیای کسب و کار، تفاوت سازمان ها در رشد و ماندگاری، به میزان اهمیتی است که به منبع ارزشمند و استراتژیک دانش و به تبع آن به میزان استفاده استفاده آن ها از این منبع مهم و کلیدی در ارایه خدمات و تولیدات نهفته است.
رشد دانش در زمان های اخیر بسیار سریع بوده، به گونه ای که در قرن بیستم، 80 درصد یافته های فن آوری و دانش و نیز 90 درصد تمام دانش ها و اطلاعات فنی، در جهان تولید شده است و هر پنج سال و نیم، حجم دانش دو برابر می شود، این در حالی است که عمر متوسط آن کمتر از 4 سال است. امروزه دانش به عنوان منبعی ارزشمند و استراتژیک و نیز یک دارایی مطرح است و ارایه محصولات و خدمات با کیفیت مناسب و اقتصادی، بدون مدیریت و استفاده صحیح از این منبع ارزشمند، امری سخت و بعضاً ناممکن است. در این نگرش، دانش همچون منبعی ارزشمند در کنار منابع کار، زمین و سرمایه - که پیش تر در اقتصاد مورد توجه بود – به عنوان دارایی پرمایه و پایان ناپذیر مطرح شده است. در چنین ساختاری، دیگر صنعت، محور نیست، بلکه محور، دانش است که در آن، دانش گران به کار مشغول هستند (افرازه، 1386، 3).
به این ترتیب، برای شرکت هایی که می خواهند با خلاقیت و نوآوری، قواعد بازی را به اراده خویش تغییر دهند، مدیریت دانش، ابزاری اساسی در کسب و کار است. توانایی خلق آینده به جای پیش بینی و واکنش نسبت به آن، از دیگر نتایجی است که استقرار سیستم های دانش با خود همراه داشته است. اگرچه دانش اعضای سازمان، برای توسعه مبنای دانش سازمانی، ضروری است اما دانش سازمان چیزی فراتر از مجموع ساده دانش افراد است. دانش سازمانی از طریق الگوهای تعاملی منحصربفرد میان فن آوری ها، روش ها و افراد سازمان شکل می گیرد و به آسانی قابل تقلید توسط سازمان های دیگر نیست.
امروزه مدیریت دانش به یکی از مباحث با اهمیت در عرصه جهانی تبدیل شده است. در سال های اخیر، شرکت های موفق پیوستن به روند دانش را آغاز کرده اند و مفاهیمی همچون کار دانشی، نیروی دانشی، سازمان های دانشی و مدیریت دانش، از تشدید این روند خبر می دهند (اسفیدانی، کرمی، 1383، 54). مدیریت دانش، با هدف تولید و استفاده بهتر از دانش و ایجاد سازمان های مبتنی بر دانش در دنیای مدیریت مطرح شده است (افرازه، 1386، 1).
مدیریت دانش، بهره گیری کامل از اطلاعات و داده ها به گونه ای است که با مهارت ها، شایستگی ها، عقاید، شهود، تعهدات و انگیزش بالقوه افراد همراه است. در اقتصاد امروز، دانش برابر با افراد، پول، یادگیری، انعطاف پذیری، قدرت و مزیت رقابتی است و علیرغم آن که بیش از سرمایه، نیروی کار و یا زمان برای بقای سازمان ضروری است، جزو دارایی هایی در سازمان تلقی می شود که در اکثر مواقع مورد بی توجهی واقع می گردد. به عبارت دیگر دانش، اساس و محرک اقتصاد فرا صنعتی تلقی می شود. مدیریت دانش را می توان به عنوان نوعی سازماندهی دارایی های معنوی تعریف نمود که منابع مختصر بفرد و عملیات حساس و با اهمیت سازمان را از طریق شناسایی گلوگاه های بالقوه ای که از جریان یافتن دانش در مسیر صحیح آن ممانعت بعمل می آورد، سازماندهی می کند.
به بیانی دیگر، مدیریت دانش از اضمحلال و نابودی دارایی های معنوی پیشگیری کرده و از طریق افزایش هوشمندی، ارزش و انعطاف پذیری، فرصت هایی برای تقویت تصمیم گیری، بهبود محصولات و خدمات فراهم می آورد.
این پدیده سازمانی از طریق تمرکز بر حفظ مزیت رقابتی سازمان، سایر فرآیندهای سازمانی از جمله مدیریت کیفیت جامع، مهندسی مجدد و یادگیری سازمانی را تکمیل و تقویت می کند (Sharma, 2004, 20).
پژوهش حاضر که با هدف ارزیابی شکاف های میان دانش موجود و مطلوب سازمانی در پرس شاپ ایران خودرو و ارایه راهکارهایی برای از میان برداشتن این شکاف ها انجام شد، در پنج فصل زیر تنظیم شده است.
در فصل اول، کلیاتی پیرامون پژوهش شامل بیان مسأله، ضرورت و اهمیت پژوهش، پرسش ها و اهداف پژوهش، جامعه آماری و روش نمونه گیری، گستره پژوهش، مشکلات و تنگناهای پژوهش، روش شناسی پژوهش و تعاریف عملیاتی پژوهش مطرح شده اند.
در فصل دوم، مرور ادبیات شامل مبانی نظری پژوهش در خصوص مدیریت دانش و شکاف های آن، چارچوب نظری پژوهش حاضر و آشنایی با سالن پرس شاپ شماره 3 ایران خودرو، مأموریت، راهبردها و ساختار سازمانی آن گنجانده شده است.
در فصل سوم، روش شناسی پژوهش مشتمل بر مدل پژوهش و عناصر آن، منابع جمع آوری داده ها، روش پژوهش، جامعه آماری، روش نمونه گیری، حجم نمونه، ابزار جمع آوری داده ها و پایایی و روایی آن، مقیاس مورد استفاده و روش تجزیه و تحلیل داده ها شامل آمار توصیفی و استنباطی پرداخته شده است.
فصل چهارم، تجزیه و تحلیل داده ها شامل آمار توصیفی داده ها پیرامون متغیرهای جمعیت شناختی و داده های شکاف های مدل و آمار استنباطی شامل آزمون کولموگروف – اسمیرنوف برای آزمون نرمال بودن داده های هر شکاف و آزمون تی یک نمونه ای برای اثبات وجود هر شکاف، آزمون کای دو برای سنجش متغیر فرهنگ و ارتباطات، آزمون تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی گروهی برای رتبه بندی شاخص های هر شکاف بنا بر نظر خبرگان و کارکنان در لایه های مختلف سازمان و در نهایت آزمون مقایسه میانگین و واریانس برای مقایسه نگرش مدیران و کارکنان در ارتباط با هر شکاف بوده است. در شکاف سوم شاخص های فرهنگ سازمانی و آموزش و در شکاف پنجم شاخص های موقعیت اجتماعی اقتصادی و یادگیری سازمانی، به مدل افزوده و مورد بررسی قرار گرفتند.
در فصل پنجم، نتیجه گیری و پیشنهادات پژوهش به تفصیل بیان شده است.

 

1-2- بیان مسأله

 

امروزه میزان موفقیت بنگاه های اقتصادی در یک بازار رقابتی، به موفقیت آن ها در کسب دانش در رابطه با مشتریان و رقبای بالقوه تجاری حال و آینده، پیشرفت های علمی و فن آوری های جایگزین کالاها و خدمات آن ها بستگی دارد. سازمان ها جهت موفقیت باید توانایی مستمر در بدست آوردن، ایجاد، توزیع، به اشتراک گذاشتن، نگهداری و استفاده از دانش داشته باشند.
نتایج تحقیقات متعدد و آمار و ارقام موجود، نشانگر آن است که کشورهایی که در ایجاد دانش از سایرین پیشی گرفته اند، از نظر رشد رقابتی و قدرت اقتصادی نیز در مرتبه ای بالاتر از دیگران هستند و بالعکس کشورهایی که از وضعیت اقتصادی مناسبی برخوردار نیستند، از ضعف در شالوده ها و زیربناهای دانشی خود رنج می برند. آمار و ارقام زیر می تواند شاهدی بر این مدعا باشد.

 

جدول 1-1- مقایسه 5 کشور توسعه یافته، 3 کشور در حال توسعه و ایران از نظر شاخص های رقابتی رشد، تعداد تولیدات علمی و شاخص های اقتصادی
آمریکا ژاپن انگلستان آلمان فرانسه هند ترکیه پاکستان ایران
شاخص رقابتی رشد GCI
تعداد تولیدات علمی
تعداد تولید دانش به ازای هر یک میلیارد دلار GNP
سرانه GDP

 

بر اساس مبانی نظری موجود، تعداد تولیدات علمی و تعداد تولید دانش به ازای هر یک میلیارد دلار تولید ناخالص ملی، از جمله شاخص های توسعه مدیریت دانش به شمار می روند. شاخص رقابتی رشد، بوسیله شاخص هایی چون کیفیت محیط کلان اقتصادی، وضعیت نهادهای دولتی و آمادگی هر کشور برای پذیرش فن آوری سنجیده می شود.
آمار و ارقام ذکر شده، نشانگر آن است که در مقایسه با کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، کشور ایران مسیری طولانی برای مدیریت بهینه دانش در پیش داشته و چنانچه بخواهد در عرصه بین المللی به رقابت با سایر کشورها بپردازد، چاره ای جز اتخاذ روش های نظام مند مدیریت دانش و از میان برداشتن فاصله میان دانش موجود و دانش مورد نیاز خود نخواهد داشت.
در مبانی نظری، فقر صرفاً به معنای کمیابی منابع اقتصادی نیست بلکه در بر گیرنده محدودیت یا نبود امکانات بهداشتی، مسکن، توانمندی های دانشی و مهارت های صحیح مدیریتی نیز هست.
همچنین در زمینه سازمانی، مدیریت دانش هنگامی اهمیت می یابد که در عرصه رقابت جهانی، سازمان ها نیاز مبرم به کسب دانش در رابطه با رقبای بالقوه تجاری خود در حال و آینده، مشتریان و پیشرفت های علمی و فن آوری دارند که می تواند جایگزین کالاها و خدمات تولیدی آن ها شده یا در جهت بهبود صنایع به آن ها یاری رساند.
می توان اذعان داشت که یکی از دلایل وجود مشکلات و مسائل فراوان در تمام سطوح و زوایای سازمان های ایرانی، ضعف رویه های نظام مند مدیریت دانش در راستای ایجاد، نگهداری و انتقال دانش است که خود منجر به وجود شکاف های گسترده میان دانش موجود و دانش مورد نیاز سازمان ها می گردد و پیامدهایی از جمله وقوع اشتباهات مکرر در کار، دوباره کاری ها، افزایش هزینه ها، افت کیفیت محصولات و خدمات، نارضایتی مشتریان درونی و بیرونی و فقدان قدرت رقابتی در عرصه ملی و بین المللی را در پی دارد و از طرفی منجر به ناپدید و بی ارزش شدن بخش گسترده ای از دانش سازمانی می گردد بطوری که بخشی از این ذخیره ارزشمند که با صرف زمان، تلاش و هزینه بسیار حاصل شده است، نادیده گرفته شده و برای بهره گیری مجدد از آن در آینده، هیچ گونه راهکاری اندیشیده نمی شود. همچنین عدم توجه به مدیریت صحیح دانش و تبدیل دانش نهان در اذهان کارکنان، به دانش آشکار سازمانی باعث اتکای صرف دانش سازمانی به افراد می شود و در نتیجه به محض آن که دارندگان این دانش، سازمان را به انحای مختلف ترک کنند، این دانش شخصی نیز از دست می رود. در برخی موارد نیز عدم تمایل افراد به تسهیم دانش موجود و پنهان ساختن آن به دلیل ترس از دست دادن قدرت، بخش عظیمی از منابع ارزشمند دانش سازمانی را از دسترس سایر ارکان سازمانی خارج می کند و به این ترتیب بر افزایش فاصله میان دانش موجود و دانش واقعی مورد نیاز سازمان دامن می زند (پایان نامه).
علیرغم آن که واحد مورد مطالعه (پرس شاپ شماره 3 شرکت ایران خودرو)، با وجود دارا بودن پارامترهایی نظیر عرضه و ارایه مقالات علمی و تحقیقی بسیار به مجامع علمی، رویکرد دانش مدار مدیران ارشد، بکارگیری تکنولوژی های بسیار پیشرفته در زمینه تولید قطعات پرسی خودرو در سطح خاور میانه و سایر فاکتورهای دانش، یک سازمان دانشی محسوب می شود اما در دستیابی به اهداف استراتژیک و سازمانی خود دچار مشکل است. احتمال و حدس بسیار قوی آن است که این مسئله ناشی از فاصله میان دانش موجود و دانش مطلوب سازمانی و یا رویکرد غیر علمی در اولویت بندی فاکتورهای دانشی آن باشد. 

 

 

 

فرمت این مقاله به صورت Word و با قابلیت ویرایش میباشد

تعداد صفحات این مقاله   20 صفحه

پس از پرداخت ، میتوانید مقاله را به صورت انلاین دانلود کنید


دانلود با لینک مستقیم


دانلود مقاله ارزیابی دانش سازمانی با رویکرد تحلیل سلسله مراتبی گروهی
نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.