امروزه حسابداری به عنوان یک سیستم اطلاعاتی مطرح است که رویدادهای مالی یک سازمان را شناسایی و ثبت می کند،
و به آگاهی استفاده کنندگان از اطلاعات مالی می رساند.یا می توان حسابداری به صورت زیرتعریف کرد.
حسابداری عبارتست از دانش و فرایند تشخیص، جمع آوری ،تجزیه و تحلیل اندازه گیری ثبت. طبقه ی وتلخیص اطلاعات مربوط به فعالیتها و رویدادهای دارای اثرمالی یک سازمان و گزارش آنها در قالب صورتهای مالی به افراد ذینفع.
بنابراین براساس تعریف بالا، سیستم حسابداری ابتدا باید انواع رویدادهای مالی که در یک سازمان،بسته به نوع فعالیت آن می تواند اتفاق بیافتد را شناسایی و تشخیص دهد. بعد باید اسناد و مدارک اولیه را درمورد رویدادهای اتفاق افتاده جمع آوری کند،
به عنوان مثال درمورد مبادلاتی مانندخرید و فروش کالا فاکتورهای خرید و فروش به عنوان اسناد و مدارک اولیه تلقی می شوند، در مورد تمامی رویدادهای مالی اسناد و مدارک اولیه وجود دارد که باید جمع آوری شوند، و بدون وجود اسناد و مدارک اولیه ثبت رویدادهای مالی امکان پذیر نخواهد بود و یا این که فاقد قابلیت تایید خواهد بود.
بعدازجمع آوری اسناد و مدارک اولیه،این اسناد و مدارک باید تجزیه و تحلیل شوند،در این تجزیه و تحلیل مشخص می شود که این رویداد مالی که در مورد آن اسناد و مدارک اولیه جمع آوری شده است بر روی چه حسابهایی تاثیر می گذارد.
در مرحله بعدی بعد از مشخص شدن حسابهایی که تحت تاثیر این رویداد مالی قرار می گیرند باید میزان تاثیر این رویداد بر حسابهای مشخص شده از نظر پولی اندازه گیری شود. در حسابداری فقط یک واحد و معیارسنجش وجود دارد، آن هم واحد پول رایج کشور(ریال)می باشد، و اگر رویدادی قابلیت سنجش به پول را نداشته باشد، شناسایی و ثبت و نخواهد شد. بعد از اندازه گیری میزان تاثیر یک رویداد از نظر پولی، به مرحله ثبت این رویداد مالی در دفاتر روزنامه کل می رسیم، تمامی رویدادهای مالی باید بطور روزانه در دفتر روزنامه که یکی از دفاتر رسمی حسابداری است ثبت شوند و رویدادهای ثبت شده در دفتر روزنامه ، حداکثر هفته ای یکبار و در پایان هفته از دفتر روزنامه به دفتر کل منتقل می شوند. اطلاعات مالی باید طبقه بندی و خلاصه شوند (تلخیص)
رویدادهای مالی که در دفاتر حسابداری ثبت شده اند، اگر اطلاعات حاصل شده طبقه بندی و خلاصه نشوند، از نظر استفاده کنندگان از اطلاعات حسابداری قابلیت استفاده چندانی نخواهند داشت، به عنوان مثال اگر شما رویدادهای مالی یک شرکت بزرگ مانند شرکت مایکروسافت، نوکیا، ایران خودرو یا شرکت نفتی بزرگی مانند شل را در نظر بگیرید، سالانه بیشتر از چندین هزار صفحه خواهد بود، این اطلاعات اگر در یک مجموعه به نام حساب طبقه بندی نشوند، قابلیت استفاده نخواهند داشت، ولی با انتقال و ثبت رویدادهای مشابه و هم نام در یک حساب واحد، از حجم آنها کاسته شده و بر سودمندی و قابلیت استفاده آنها افزوده می شود.
به عنوان تمامی فروش های یک شرکت به حساب فروش و تمامی خریدها به حساب خرید منتقل شده و جمع زده می شود و به صورت یک عدد یا مبلغ در صورت های مالی شرکت گزارش می شوند، که این باعث طبقه بندی اطلاعات مالی می شود، موضوع دیگر این است که اطلاعات مالی باید خلاصه شود و به طور خلاصه در اختیار استفاده کنندگان قرار بگیرد. فرض کنید اگر اطلاعات مالی خلاصه نمی شوند شما باید برای پیدا کردن اطلاعات مورد نیاز خود، چنیدین هزار صفحه رویداد های مالی ثبت شده یک شرکت را جستجو می کردید، تا بتوانید اطلاعات مالی مورد نیاز خود را پیدا کنید که این بسیار مشکل و حتی غیر ممکن بود، ولی با طبقه بندی و خلاصه کردن اطلاعات و ارائه آنها فقط در چهار یا پنج صفحه بنام گزارشات حسابداری (صورتهای مالی) شما به راحتی میتوانید اطلاعات مورد نیاز خود را در عرض چند دقیقه پیدا کنید و این کار تنها با وجود یک سیستم حسابداری قوی امکان پذیر است و این تنها سیستم حسابداری است که انبوه اطلاعات مالی شرکت ها را در چند صفحه خلاصه و گزارش میکند و این نشان دهندة اهمیت سیتم حسابداری است. به صورت گذرا، می توان فرایند حسابداری را به صورت نمودار زیر مشاهده کرد.
استفاده کنندگان از اطلاعات
حسابداری
- فرض تفکیک شخصیت
محافظه کاری :
اصل اهمیت :
فزونی منافع بر مخارج :
خصوصیات صنعت :
بدهی:
حقوق صاحبان سرمایه(سرمایه)
شرکت خدمات مالی و مشاوره مدیریت ایکس
یعنی:
مبادله 4-
مبادله 5-
در تاریخ30/2/85
سرمایه گذاری مجدد:
ج- سود یا زیان خالص شرکت :
شکل کلی صورت حساب سرمایه :
منتهی به تاریخ 29 اسفند xx13
منتهی به تاریخ 29 اسفند xx13
سرمایه :
در تاریخ 29/12/85
نام حساب :
سمت بدهکار :
سمت بستانکار :
اثبات :
موسسه خدماتی
در تاریخ .......
در تاریخ .....................
مرحله سوم :
شماره صفحه :
ستون تاریخ :
ستون شرح :
ستون عطف :
ستون بدهکار :
ستون بستانکار:
مثال :
نام حساب :
صفحه :
ستون تاریخ :
ستون شرح :
ستون عطف :
ستون بدهکار :
ستون بستانکار
ستون مانده :
ستون تشخیص :
مثال :
نکته :
29 اسفند xx 13
29 اسفند xx 13
در تاریخ29 اسفند xx 13
م
- ثبت هزینه استهلاک داراییهای ثابت :
نکته :
صورت حساب سود و زیان :
حسابهای موقت :
نکته :
نکته :
29 اسفند 1385
نکته :
مثال :
29 اسفند 1386
مرحله 2-
توضیحات :
مرحله سوم:
مرحله چهارم :
مرحله پنجم ،
تعریف کالا :
تعریف سیاه یا فاکتور :
تعریف صورت حساب :
رسید کالا یا قبض انبار :
برگ سفارشی کالا :
- حسابداری فروش کالا :
1- حساب خرید :
منتهی به 29 اسفند 1386
تهیه کاربرگ :
تکمیل بخش اول کاربرگ :
تکمیل بخش دوم:
اصلاح حساب موجودی کالا :
اصلاح حساب موجودی ملزومات :
3- اصلاح حساب پیش پرداخت اجاره :
تکمیل بخش تراز آزمایشی اصلاح شده :
تکمیل بخش سود وزیان :
تکمیل بخش ترازنامه :
تهیه صورتهای مالی :
منتهی به 29 اسفند 1386
فروش خالص :
محاسبه بهای تمام شده کالای خریداری شده :
محاسبه سود ناخالص :
هزینه های عملیاتی :
صورت حساب سرمایه :
منتهی به 29 اسفند 1386
تهیه صورت حساب سرمایه :
منتهی به 29 اسفند 86
در تاریخ 29 اسفند 1386
بستن حساب برداشت :
29 اسفند ماه 1386
بستن حسابهای دائمی :
شامل 170 صفحه فایل word
دانلود پروژه حسابداری منطقی